Ontstaan van scouting

De geschiedenis van Scouting gaat meer dan honderd jaar terug. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er ook Scoutingorganisaties in Nederland. Inmiddels bestaat Scouting al meer dan honderd jaar!

Hieronder een overzichtje van de belangrijkste gebeurtenissen, zoals ook te vinden is op de website van Scouting Nederland:

1899-1903
Kolonel Lord Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna gaat hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.

1907
Lord Baden-Powell houdt met 21 jongens een zomerkamp op Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.

1909
In Londen wordt de eerste, grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 boy scouts naar toe komen. Het is de voorloper van wat later de Wereld Jamboree zal gaan heten.

1910
In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Den Haag heet de Scoutinggroep ‘De Jonge Verkenners’, in Amsterdam begint een ‘proefpatrouille’. In Londen ontstaat voor het eerst ook Scouting voor meisjes.

1911
In Nederland worden diverse padvindersverenigingen opgericht. De drie belangrijkste zijn De Nederlandse Padvindersorganisatie (NPO), De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (ENMGV) en De Nederlandse Padvindersbond (NPB).

1920
In Olympia (Londen) vindt de eerste Wereld Jamboree plaats.

1941
Scouting wordt verboden en uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden worden gearresteerd en Lord Robert Baden-Powell overlijdt op 83-jarige leeftijd.

1945
Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog steeds springlevend is.

1973
Scouting Nederland wordt opgericht. Scouting Nederland is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit eerder ontleenden aan één van de traditionele zuilen. Dit betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes en jongens allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel gaan spelen. Verkennerij en padvinderij heet voortaan Scouting.

1995
De Wereld Jamboree vindt plaats in Nederland! Scouting Nederland bouwt in Dronten met 5.000 vrijwilligers een complete tentenstad waar 18.000 scouts uit de gehele wereld tien dagen lang de tijd van hun leven hebben. Het thema is ‘Future Is Now’. Koningin Beatrix verricht de opening die live op televisie te zien is. Met het wereldevenement laat Scouting Nederland zien dat het een eigentijdse organisatie is, waar veel kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. De term ‘scouts’ heeft de term ‘padvinders’ verbannen.

2000
Scouting Nederland organiseert in Dronten de eerste Nationale Jamboree met 4.000 Nederlandse en buitenlandse scouts en explorers. De vriendschappen met scouts in Tsjechië, Slowakije en Zuid-Afrika worden aangehaald, waardoor scouts uit Nederland de mogelijkheid krijgen scouts in deze landen te bezoeken. Leden van Scouting St. Job waren ook aanwezig bij deze Jamboree!

2005
Hare Majesteit Koningin Máxima wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

2010
Scouting in Nederland bestaat 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een landelijke manifestatie, Scouts2day, waar ruim 20.000 scouts samen het feestjaar vieren. Ook is er een indrukwekkende jubileum jamboree met 12.500 scouts uit binnen en buitenland in Roermond. Scouting Nederland grijpt het jaar 2010 aan om een nieuwe kledinglijn, de Scoutfit, te introduceren en om tal van vernieuwingen op het gebied van spel, programma en deskundigheidsbevordering door te voeren.

2020
Scouting St. Job bestaat 60 jaar… dit wordt een feestjaar!